קשירת חנקן וחשיבותה

קשירת חנקן וחשיבותה בעולם החי והצומח

  • חנקן הוא יסוד שמהווה מרכיב חיוני בכל חומצות האמינו בטבע
  • חומצות האמינו מרכיבות את כל החלבונים בבע"ח ובצמחים
  • חלבונים אחראים למגוון רחב של פעילויות בצמחים ובבע"ח ולמעשה הם אחראים לבניית גופנו ולתפעולו. כנ"ל עבור צמחים.
  • רוב החנקן בעולם נמצא באטמוספירה – כ-78% מהאויר שאנחנו נושמים הינו חנקן גזי – N2
  • החנקן האטמוספרי אינרטי עבורנו ועבור הצמחים – אנחנו נושמים אותו פנימה והחוצה בכל נשימה, אבל לא מרגישים כלום וגם לא יכולים לקלוט את החנקן מהאויר. אנחנו קולטים חנקן במזון. צמחים קולטים חנקן דרך השורשים מתמיסת הקרקע.
  • עם זאת, יש כמה אורגניזמים בטבע שהצליחו לפתח מנגנונים ביוכימיים שבהם ניתן לקבע חנקן אטמוספרי – ז"א לקחת את החנקן מהאויר ולספק אותו לצמח.
  • אחד האורגניזמים האלו הוא חיידק שנקרא ריזוביום
  • החיידק חי בסימביוזה עם שורשים של צמחים ממשפחת הקטניות בלבד (חומוס, אפונה, תלתן, אספסת וכו')
  • החיידק מספק חנקן לצמח ובכך מדשן אותו. בתמורה, הצמח מאכיל את החיידק בסוכרים.
  • החיידק יוצר מעין התעבויות שנקראות פקעיות בשורשי הקטנייה ושם הוא חי ומקבע חנקן
  • קטניות גדלות בחורף ולא מצריכות השקייה או טיפול נוסף אחר פרט לכיסוח באביב
  • זריעת קטניות שמובילה לקיבוע חנקן אטמוספירי הינה דרך יעילה וזולה לדישון הקרקע בחנקן ולהעשרת הקרקע בחומר אורגני